Les débarrasser sur grille afin que la cuisson ne se poursuive pas sur la plaque brûlante. PLEASE SEE MY. Profiteroles were my FAVORITE!!! You can also poke a hole in the pastries and pipe the filling inside. Je vous invite aussi à découvrir ma recette de cabillaud rôti et sa compotée de rhubarbe ou encore celle de filet de cabillaud au romarin et sauce au basilic: Pour la cuisson, un plat à four ovale s’adaptera mieux à la forme du poisson : Sole au four. Humidity, the exact size of egg, or an accidental extra 1/2 teaspoon of flour creates inconsistencies. Ou CUIRE à 160°c dans un four à air pulsé ouras ouvert ou 200°c en four à sole pour débuter puis réduire à 160°c La cuisson … Mélanger à la feuille en petite vitesse environ 30 secondes jusqu’à ce que le gros de la vapeur soit parti. Porter à ébullition l’eau, le lait, le sel, le sucre et le beurre. Required fields are marked *. The centers are soft, light, and airy. Remove from the oven and transfer to a cooling rack. Elle doit retomber doucement en formant un beau V sous la feuille. 100 g de beurre coupé en morceaux + 20g de beurre fondu. That’s an easy fix if you try them again! I just have one question where would you recommend I place the baking tray in the oven? La cuisson de la pâte à choux se fait en deux parties : première étape à la casserole avant un passage au four pendant 20 à 25 minutes. Does the size have anything to do with their success. My goal is to give you the confidence and knowledge to cook and bake from scratch while providing quality recipes and plenty of pictures. Celui -ci doit se refermer très doucement. Pipe logs and fill with pastry cream for eclairs, pipe dollops and sandwich with whipped cream or ice cream for cream puffs and profiteroles, mix it with cheese and herbs for savory gougères, deep fry it for churros, French cruller donuts, choux beignets, the list goes on. Parfois, au bout de 5 minutes, il peut être nécessaire d'ouvrir légèrement le four pour évacuer la vapeur de cuisson. In 2 quart pot, combine the butter and water. But profiteroles are my girlfriend’s favorite. Choux pastry is a wonderful recipe to master because if you stick to the 1 basic recipe below, the door to DOZENS of other pastries is wide open. They didn’t rise or puff at all. So, in other words, cabbage paste. Now let’s make our cream puffs or profiteroles. You can you your finger or the handle of a teaspoon. Thank you for this great recipe Sally! 11. We bake cheesecakes in a water bath, right? Make sure to close the flap (as small as you can make it) after the filling is in. Si elle casse, pâte trop ferme. I NEVER would have thought I could ever make something like this. Attention: il est important de ne pas mettre trop d’œufs, sinon la pâte à choux sera trop molle, impossible à dresser et ne gonflera pas en cuisson. Si elle casse, pâte trop ferme. You can then spoon or pipe the choux onto a parchment-lined baking sheet. Mettre à préchauffer votre four à 240°C en chaleur statique (voûte + sole) Un chou cuit est ferme, sonne creux et est bien coloré même dans les fissures. If they end up with pointy tops, just wet your fingertip and pat them down a little. 3. Mélanger tous les ingrédients dans un saladier jusqu’à l’obtention d’une pâte homogène. La sole présente successivement chacun de ses secteurs devant la bouche au fur et à mesure de l’enfournement et du défournement à la pelle. ), éteignez le four jusqu’à ce qu’il atteigne 150°C, là vous le rallumez. Si elle forme un ruban fluide, pâte trop molle. Yeah I got egg bread too, it sucked! The instructional video was a bonus! I wish we could help, but we have no experience baking at high altitude. Thaw in the refrigerator before filling and serving. Copyright 2018 Holland | Theme by Airthemes.net. Re-bonjour à la Marmite J'ai eu un problème avec une patisserie : le choux. Join the community on the 1st of every month as we tackle a new challenge recipe.Review Sally's Baking Challenge FAQ page if you have any questions. Pour une cuisson dans un four ventilé, préchauffer le four à 260°c à 270°c, l’éteindre et enfourner la pâte à choux dressée. Hors du feu, ajouter la farine en une fois et mélanger très rapidement à la spatule. And for profiteroles, ice cream with a generous shower of ganache. Cuisson: environ 30-35 min à 200°C au four à sole, en entre-ouvrant le four au bout de 10 min. Cela permet de former une couche imperméable lors de la cuisson et d’éviter que les choux ne craquent de partout. Choux has the reputation for being difficult, but– as I witnessed with several other bakers in our French pastry class– it’s surprisingly simple. Made for first time. Thank you! Hi Tacy, Here is exactly how to make this choux pastry as a larger eclair! Make the choux pastry dough: Combine the butter, water, milk, salt, and granulated sugar together in a medium saucepan over medium heat. C’est pourquoi les étapes clés sont: l’ébullition qui doit venir rapidement, le séchage de la pâte, l’ajout des œufs (et la texture qui suit) et la cuisson. I also made the lemon curd recipe linked in this pastry recipe- also fantastic. Best to stick with real butter. La pâte à choux est extrêmement variable donc vous allez sûrement devoir faire des essais pour trouver quelle est la meilleure cuisson pour votre four. I’m Sally, a cookbook author, photographer, and blogger. Split open the baked and cooled pastries, then fill with homemade whipped cream, lemon curd, jam, pastry cream, a combination of these, or your favorite filling!! In this special FREE series, I reveal my most powerful SECRETS to great baking, Today I’m teaching you how to make choux pastry (pâte à choux) with about 100 pictures to show you how it’s done. , vous pouvez faire un sillon avec le doigt dans la pâte. That is usually a small amount at the base of the chou. Now, I’m addicted. Eggs need a moist and humid environment in the oven to (1) properly rise and (2) avoid drying out and burning. Vous pouvez aussi prendre de la pâte avec votre feuille puis la soulever pour laisser retomber la pâte. Battre la pâte longtemps et patiemment jusqu'à ce que la lame d'un couteau insérée en son centre en ressorte propre. For today’s purposes, I’m showing you regular old cream puffs. Work mixture together and return to heat. Tourner à chaque fois la pâte, jusqu’à l’obtention d’une boule. Yes, that’s really all you need to do before shaping/baking it. Thank you! Bring mixture to a simmer. Perfect dessert for us on Thanksgiving today! Though it may seem intimidating, it s made with only four ingredients and cooked on the stovetop. See recipe notes for details! Si vous n’avez pas de four à sole (comme moi! But instead of cabbage paste, let’s simply call it choux pastry. Only add as much as you need to create a shiny, thick, and smooth dough with a pipeable consistency. 14. Pipe 2-inch mounds about 3 inches apart. Pâte sucrée. Tirer les bords par en dessous et les ramener au centre en fixant d’un coup de paume de la main. Learn how your comment data is processed. Cheesecake, like choux pastry, is egg-heavy. This recipe was excellent, I was able to easily follow along with the pictures and videos and they came out perfect. You totally got this! Si vous possédez un Thermomix, vous mettez toutes les chances de votre côté pour réussir votre pâte à choux. We’re so glad you decided to give this recipe a try, Rhonda. . Hi Sally, is it okay to use margarine instead of unsalted butter? Why is it called “cabbage paste” you ask? Should I have put it on the lower rack perhaps? Elle doit retomber doucement en formant un beau V sous la feuille. My dough was too runny and I followed exact measurements. Step 1, Preheat oven to 450 degrees. Allow to cool completely before filling. It's pronounced \"pat a shoe,\" although neither patting or shoes has anything to do with it. You have a new follower. Transfer choux pastry dough to a piping bag fitted with a. Bake for 20 minutes then, keeping the pastries in the oven, reduce oven to 350°F (177°C) and continue to bake for 10-15 more minutes until golden brown. Pâte à chou au Companion, Pâte à choux, Du Craquelin (Pour la pâte à choux… It seems very fluid not thick at all. La douille ci-contre est maintenant très utilisée par les chefs pâtissiers. I never bake. Laisser gonfler 15 à 20 minutes et rallumer pour les faire sécher à 160°c, le temps de cuisson varie en fonction de la taille. Il se referme très rapidement, pâte trop molle. Hi Sally, Thank you for the very detailed tutorial on pate choux. Il ne se referme pas: pâte trop ferme. Étape 5 Vous pouvez utiliser cette pâte pour les éclairs, choux à la crème etc. I’m a rookie in the kitchen. 150 g de farine 25 cl d’eau 4 oeufs 100 g beurre 10 g de sel; Zubereitung. Please advise about using lower temperatures and/or making the choux in a different shape (like an oval shape or eclair shape) and just making it larger in general. 3 Utilisation optimale Dans les livres de recettes, les températures de l’espace de cuisson et les niveaux ne sont pas optimales en partie pour cet appareil. A beautiful marriage of textures!! En effet, c’est l’humidité de la pâte, en formant de la vapeur d’eau lors de la cuisson, qui va former de jolies cavités prêtes à être garnies de crème! Lorsque vous enfournez la plaque (une plaque à la fois! In a large saucepan, combine the water, butter, sugar and salt and bring to a boil. I followed the directions exactly too. Incorporer les œufs petit à petit: verser en filet, en augmentant légèrement la vitesse après ajout puis en la diminuant pour finaliser l’incorporation. Don’t want the texture to be ruined from working with too much batter! Il se referme très rapidement, pâte trop molle. Il ne se referme pas: pâte trop ferme. The name comes from the resemblance the pastry has to tiny cabbages. Stir until the butter has melted. Si tu fais plusieurs fournées, filme la pâte restante afin qu’elle ne croûte pas. Adapted from Baltimore Chef Shop, where I took my pastry class , Tag @sallysbakeblog on Instagram and hashtag it #sallysbakingaddiction, I made this recipe, following directions exactly, and found this to be a wonderful first-time experience with choux pastry! Mais attention, si vous ouvrez trop tôt les choux vont retomber… Attendez au minimum 10-15 min et vérifiez que les choux aient commencé à bien colorer avant d’entre-ouvrir. I also want to try the molten lava cake…. They came out perfect and I’m seriously addicted! I followed the recipe very carefully. Little cabbages! We spent an afternoon diving deep into this versatile classic and I’m sharing everything I learned with you today. En ce qui concerne les éclairs qui tombent à la sortie du four, voilà l'astuce que m'a donné un pâtissier : Il suffit de faire cuire les choux ou les éclairs en laissant la porte du four légèrement entrouverte (2 cm environ) ce qui permet à la vapeur de s'échapper et ainsi de sécher la pâte.Celle-ci est alors légère ce qui l'empêche de retomber. Dimensions: 12-13cm pour les éclairs ; Ø6 pour les corps de religieuses et Ø3 pour les têtes. Any other notes for a crispy exterior ? After the choux pastry dough is gently cooked on the stove, transfer to a mixing bowl and add AROUND 4 beaten eggs. 13. Thank you for the multiple pictures, video and detailed written instructions. With kitchen-tested quality recipes and step-by-step tutorials, my goal is to give you the confidence to bake and cook from scratch. La placer dans votre réfrigérateur ou au congélateur pendant que vous réalisez votre pâte à choux. Your choux pastry dough is complete! When baked, the pastry puffs up with little crinkles and ruffles– pictured above. Déroulé de la recette de la pâte à choux éclair. The bulk of the pastry dough is eggs. S’ils ne sont pas assez cuits, ils vont retomber quelques minutes après la sortie du four. Thank you! Au pinceau bien imbibé de beurre fondu, tapoter délicatement la totalité de la surface des pièces. Une fois la pâte à choux réalisée, pocher les pièces selon les gabarits cités plus haut. Mettre la pâte en boule, la placer entre 2 feuilles de papier cuisson et l’étaler sur une épaisseur de 2 millimètres. Une des méthodes est de préchauffer le four ventilé à environ 250°C en chaleur traditionnelle. 4. Using a water moistened finger, smooth down the peaks and lightly brush each mound with egg wash. ↑ These mounds bake into this golden puffy pastry! On a piece of wax or parchment paper, sift together the flour, salt and sugar. Dans le four à sole tournante la chambre de cuisson est circulaire, la sole est suspendue autour d’un axe central mobile que l’on tourne manuellement. I still can’t believe I made this! Think of cheesecake. I’ve tried this recipe twice and both times I ended up with egg bread. Pâte à choux. … Si elle forme un ruban fluide, pâte trop molle. Master this easy recipe and you can make many pastries most bakers are scared to try. If you’re not digging all the step-by-step photos, video tutorial, and explanations, scroll down to the recipe to get started. By popular request, we’re tackling a French pastry dough: choux pastry, pronounced shoe pastry. I watched the video more than a few times, read and re-read the instructions. Thank you so much for all the info you included and the time you took to share this. \"Pâte\" means paste and \"choux\" means cabbage the name comes from the resemblance to little cabbages when the puffs come out of the oven. 4 beaten eggs is an ideal starting point, though. Cover and store unfilled pastries at room temperature for 1 day, in the refrigerator for 5 days, or freeze for up to 3 months. Easy to follow and baked perfect according to the time and instructions. Some recipes use all water instead of milk + water, but I find the combination yields a slightly softer and richer pastry. I am french and pate a choux is one of my very favorites. Tamiser la farine et couper le beurre en dès. Cuisson: environ 30-35 min à 200°C au four à sole, en entre-ouvrant le four au bout de 10 min. And I’ve been making choux for years, I’ve even made reduced carb choux that was better than these stodgy doughy messes. Not too scary at all, right? No, we do not recommend margarine here. . I will try that next. Hello, how many choux pastry will this recipe make? This has always been one of my favorite desserts. The exterior is golden and crisp. Porter à ébullition l'eau, le sel, le sucre et le beurre. Plus de 4500 recettes minceur, faciles, rapides et gratuites, pour une cuisine minceur légère et équilibrée, suivre un régime diététique, maigrir et perdre du poids. I want to make about 30 for Thanksgiving. For churros, I would recommend the same temperature for frying these homemade doughnuts: 375°F (191°C). -* La meilleur cuisson se fera dans un four à soles avec une t° de 185°c la sole et 165°c la voûte. Si vous n’avez pas de four à sole (comme moi! Always stayed away from making as figured too hard lol! Your email address will not be published. If they baked well but were just a little brown on top, you can lower the oven rack so the pastries are lower in the oven. Hors du feu, ajouter en une seule fois la farine tamisée. Four à soles tubes annulaires ESBF8 4 chambres de cuisson 2 portes par chambre Dimension par d’étage : 1240x1660 mm Surface de cuisson : 8 m² Tubes annulaires Ø 27x4mm... €33340,0 €25990,0 Economie : 22%: Four à soles tubes annulaires 10 m² . Will now be part of regular baking favourites. This was so much fun to make! You could also use a zipped-top bag and cut off the corner for easy piping. Mine are a bit larger than yours. Stir until the flour is completely incorporated and a thick dough clumps into a ball. Today I’m showing you how to make sweet cream puffs and profiteroles. 2. Zutaten. What am I doing wrong? Trouvez la recette facile de pâte à choux qu'il vous faut parmi notre sélection des recettes de pâte à choux les plus faciles à cuisiner et rapides à préparer. Préchauffer le four à 180° (chaleur statique cuisson sole et voûte) 12. Vous pouvez dresser directement sur plaque noire graissée, sur Silpât ou sur feuille papier. Casser les œufs dans un bol, ajouter une pincée de sel, mélanger au fouet et réserver la quantité exacte dans un récipient. Live and learn. I’m a beginner baker and I’ve literally been baking using all your recipes! (Watch the video above for a good visual.) Pâte à choux, or choux paste, is a paste made of flour, water, butter, and eggs it's slightly thicker than a batter, but not quite as thick as a dough. Ajouter la farine par la grande trémie et utiliser le mode. Your email address will not be published. You can see me doing this in the video tutorial above. Ne pas trop remplir la poche pour faciliter la prise en main. Hi Kelly, If making Profiteroles you will fill with a scoop of your favorite ice cream and freeze for 1 hour or up to 1 day. They turned out perfect and I followed your whipped cream recipe and my son loves it more than cool whip!!! Dans ce cas, inutile de mettre du beurre. I know some readers have found this chart helpful: https://www.kingarthurflour.com/learn/high-altitude-baking.html. It only takes about 10 minutes to prepare and the options for filling and shaping are endless. Anyway first time success story. This site uses Akismet to reduce spam. Not many choux pastry recipes call for sugar, but only 2 teaspoons provide a little flavor. Watch me make the choux pastry and shape/bake into cream puffs and profiteroles: And it makes a huge difference in (1) how much the pastry puffs up and (2) how delicious the pastry tastes. Hi Maher, I’m so glad you enjoyed the choux pastry. Laisser ainsi jusqu’à la fin de la cuisson. ↓. You can use it immediately or cover and refrigerate for up to 3 days. Pour obtenir des produits réguliers, vous pouvez dessiner les formes voulues soit au crayon sur feuille papier que vous retournez, soit en faisant une empreinte de farine sur la plaque noire. I teach you how to make these pictured cream puffs and profiteroles in the recipe notes below. ), la cuisson est plus difficile mais pas impossible! Water moistened parchment paper = perfectly puffed up pastries with a deliciously light center and crisp exterior. ), la cuisson est plus difficile mais pas impossible! Cover and store leftover filled pastries in the refrigerator for up to 3 days. Then you can make the ganache and pour on top before serving. Thank you for this recipe!!! It is then formed on a baking sheet, usually piped through a pastry tip into different shapes, and baked. Hello Thank you so much I made it and it was wonderful. Répéter l’opération 3-4 fois en faisant très attention les dernières fois, jusqu’à obtention de la texture voulue (l’opération doit réalisée en 5 min maximum). A tradition since 2013, every December we countdown to Christmas with 10 new cookie recipes in a row! Hi Rita, sounds like they could use a bit more time in the oven next time! Les éclairs sont cuits lorsqu’ils sont bien colorés dessous, pas de partie claire. They are indeed fairly easy to make, once you know how to incorporate the right amount of egg. 4.Cuisson de la pâte à choux. Try it! Or right before serving? Tout d’abord, vous pouvez faire un sillon avec le doigt dans la pâte. Choux Pastry can be used in anything from cream puffs, profiteroles, and eclairs to churros, croquembouche, French cruller donuts, choux beignets, and gougères! 1× Cuisson à la vapeur 6× PizzaPlus 2× Chaleur voûte et sole 7× Gril 3× Air chaud 8× Rôtissage doux 4× Régénération 9× + Air chaud humide 5× Cuisiner pro 10× + Air chaud + vapeur ˚C. Vous pouvez aussi prendre de la pâte avec votre feuille puis la soulever pour laisser retomber la pâte. Mettez une douille Ø12 ou 14 dans la poche. (Update: here is the eclairs recipe!) Why? Your instructions are spot on. Lyn asked if making a larger sized Choux makes a difference and about cooking temperature differences. Fariner le plan de travail, aplatir la pâte à la main. what would be those modifications? Notify me via e-mail if anyone answers my comment. Step 2. The 7 ingredients are staples that you likely have in the kitchen right now: butter, water, milk, sugar, salt, flour, and eggs. gonflé et u’un excès de vapeu s’est fo mé, ouvrir le oura et allumer le four à 160°c pour terminer la cuisson. Filled with flavored whipped creams. Choux pastry comes together in about 10-15 minutes. Thanks again! I noted that you baked @ 400 for 20 and then an additional 10-15 @ 375. Do you put the ganache on when you make them? Hi Stacy, We are thrilled you have been enjoying our recipes and that these were a hit! I learned to make them as a child. Grab a cookie, take a seat, and have fun exploring! Celui -ci doit se refermer très doucement. I surprised my parents with these and they loved it! Je vous invite donc à réaliser des soles au four. I learned how to make choux pastry in the French baking class I took earlier this summer. I’ve done little mini puffs, I’ve done long eclairs, I’ve done baked churros, and I’ve even done swan shapes. I live at 7,600 feet. Reduce the heat to moderate. Now I want to branch out and try different fillings and toppings. And so much easier than I imagined; definitely finding ways to use it often, thank you! Filled with ice cream and frozen. For cream puffs and profiteroles, use Wilton 1A piping tip. Topped with chocolate ganache. I never thought I would be able to bake cream puffs at home but thanks to you I did! Mash the dough ball against the bottom and sides of the pan for 1 minute, which gently cooks the flour. Wondering why mine are kind of wet inside like they’re not cooked. I am now just asking if I want to fry it as churros, what is the needed oil temperature at the beginning of the process and after that should I lower it? Comment réaliser une pâte à choux ? Pastry perfection. Faire bouillir dans une casserole le beurre coupé en morceaux, l’eau et le sel. Débarrasser dans la cuve d’un robot pâtissier. The first week of every November is all about Thanksgiving Pies. Note: vous pouvez aussi utiliser la douille PF (petit four) 12 ou 14 pour dresser les éclairs. Top with a dusting of confectioners’ sugar or a spoonful of chocolate ganache. Feel free to use this basic choux dough in any of the pastries listed above! For the best results, we recommend making 2 separate batches. My whole family loves them! Most of the ingredients are cooked together on the stove; this initial cooking causes the starch in the flour to gelatinize, which will help the pastry hold onto steam and puff up. Do not open the oven as the pastries cook, as cool air will prevent them from properly puffing up. Les meilleures recettes de chou et pâte à choux avec photos pour trouver une recette de chou et pâte à choux facile, rapide et délicieuse. Later this week, I’ll show you how to make eclairs. De plus, vous devez évacuer la vapeur pour éviter que les choux ne craquent en entre-ouvrant la porte (ou en ouvrant le clapet si votre four en est équipé). The Spruce Eats has an interesting article explaining the science of choux pastry if you’re into that!! We used butter pecan ice cream and coffee ice cream. Si l’on prévoit de faire deux pièces, il y a lieu de couper la pâte en deux portions égales. stick to the ingredients and measurements. This recipe was easy to follow. What modifications do I need to make for this altitude? Note: Si vous avez une cuve de robot qui va sur le feu, vous pouvez aussi faire l’étape de cuisson directement dedans. Remettre sur le feu pour sécher quelques secondes en mélangeant jusqu’à obtenir une boule qui se détache du fond de la casserole. What have I done??? But before you pipe the dough onto the parchment paper, moisten it with water. I usually leave a few teaspoons of beaten egg behind, which can be used with the egg wash. Today I’m using homemade vanilla whipped cream, aka Crème Chantilly. Help! Once simmering, reduce heat to low and add the flour all at once. That’s the finicky part– the number of eggs in choux pastry isn’t really consistent between batches. Hi Kris, This recipe yields about 16 puffs. Il y a 2 façons de voir si la texture de la pâte à choux est bonne. Matériel de boulangerie pour le chaud: Four de boulangerie, four de pâtisserie, four à chariot, four à soles électrique, four à soles cyclothermic, four ventilés, four à chariot rotatif, four chariot fixe, four à tubes annulaires, four à soles modulaire, four ventilés, four à sole à energie mixte. Add flour and remove from heat. Thanks! I am in the middle of making this. Verser dans le bol muni de la lame pour pétrir. Il y a deux points importants pour la réussite de la pâte à choux: la texture de la pâte (donc son humidité) et la cuisson. One trick you didn’t mention, that I learned way back when, was this: once the petits choux are baked, and before filling them, poke a whole in the bottom not too large but enough to allow you to remove the small amount of the dough that is not as cooked as the rest. more about Sally, Copyright 2021 Sallys Baking Addiction • WordPress Development by Southern Web • Website Accessibility Statement • Privacy Policy, THIS POST MAY CONTAIN AFFILIATE SALES LINKS. Quantité de pâte pour 6 éclairs, 6 religieuses et 6 salambos ou 40-50 mini choux. le four à 250°C teindre le four et enfourner en fermant le oura. “Choux” means cabbage and pâte means paste. I have a classic recipe that uses water and oil, no dairy, but was too lazy to dig it out. 1. Watch the video in the blog post above; it will help guide you through the next few steps. La pâte à choux est extrêmement variable donc vous allez sûrement devoir faire des essais pour trouver quelle est la meilleure cuisson pour votre four. Cook 6 ingredients on the stove, then beat in the eggs. Martha demystifies pâte à choux by demonstrating how easy it is to make. Choux pastry, also known as pâte à choux (paht ah shoo), choux, or eclair paste, it is not really a dough in the strictest sense, but rather a thick paste made on the stovetop from a roux with the addition of eggs. Eggs provide some leavening, allowing the pastries to puff up when baked. Thank you. Preheat oven to 425 degrees F. Boil water, butter, and salt or sugar. Tu peux les cuire sur silpain, papier cuisson ou à même la plaque si … Check out these beautiful hollow pastries, thanks to the steam created from the moisture inside and outside the baking dough! J'ai bien fais la pâte qui a bien gonflé au four mais juste avant la sortie du four, ils "retombent" et deviennent plats, impossible donc de couper le chapeau pour mettre quoi que se soit dedans. Or, in French, pâte à choux. The yolks in the eggs bring most of the flavor and color to choux pastry: At this point, our choux pastry dough is complete! I placed mine in the middle rack and used the exact temperature as your recipe states and some of the puffs came out with their tops a little darker than golden brown. I have not tried this recipe yet but have a couple of store-bought jars of lemon curd I’m thinking about using. Pour cela, intercaler un petit carton entre le four et la porte. Thank you, very helpful video and instructions… My puffs are not as firm and crispy as I would like…they deflate a bit… I baked them @ 375 for 25 min per another recipe. Bake the pastries on parchment paper, the BEST nonstick surface for this choux pastry dough. The reason you do that is that this small amount of “less-cooked” dough is harder to digest and keep repeating hours after you eat the delicious choux. Idem pour la pâte à choux et toutes les pâtes levées en général. I made this recipe and it is soo yummy! Votre pâte est prête! Do you have a better understanding of the process after watching the video tutorial? Dans ce cas, sécher la pâte au minimum car vous ne changez pas de cuve donc le séchage va se poursuivre pendant les premiers instants de mélange.