5.0/5 (1 vote), 1 Commentaires. : découvrez les ingrédients, ustensiles et étapes de préparation La recette est pour 4 personnes, mais ce sont des grosses parts. Eggplant that’s so soft it practically melts in your mouth. HIC Square Baking Dish . Une recette de Moussaka sans béchamel… qui permet de mieux maîtriser la teneur en glucide. / Moussaka (Baked Gggplants and Beef with Bechamel Sauce) Moussaka (Baked Gggplants and Beef with Bechamel Sauce) Sometimes known as mousakas, musaka or musakka, this dish of eggplants and meat is found in Turkey, Hungary, the Balkans and across the Eastern Mediterranean. La vraie moussaka est préparée sans béchamel c’est plutôt une sauce blanche à base de yaourt et de fromage. Pan fry some almonds in olive oil and add that to the meat mixture in the pan, Top the moussaka with a mixture of yogurt, garlic cloves, olive oil, salt, and chopped cucumbers (sort of a tzatziki without the dill), Substitute potatoes or zucchini for the eggplant, Add some chopped green pepper to the meat mixture. Moussaka très légère, sans béchamel. Your email address will not be published. Stir well and pour the mixture into a suitable oven dish. There are more recipes at the bottom of the post to help with the beef. Let the onion cook for five minutes on medium-low heat, until it softens and the fragrance starts to waft through your kitchen. 15 min. Ajouter à mon panier. And since it’s pretty, you don’t need an extra serving dish (one less thing to wash). You end up with several delicious meals, a lot less waste, and it’s far more budget friendly too. Recette Moussaka légère sans béchamel ! Huiler un plat allant au four, parsemer le fond de 2 cuillères à soupe de chapelure pour absorber l'huile des aubergines. Voici une variante de la moussaka qui est plus légère et moins bourrative que la recette traditionnelle car sans béchamel donc idéale pour l'été. #zrdn-recipe-container ul.zrdn-solid li:before{background-color:#f37226}#zrdn-recipe-container ul.bullets li:before, Heat olive oil in a large skillet over medium-high. Preheat the broiler. Now add the ground beef or lamb, the tomatoes, and the spices. Remplir le plat par couches alternées comme ceci : 1/3 d'aubergines, 1/2 de viande à la tomate, chapelure, 1/3 d'aubergines, 1/2 de viande à la tomate, chapelure, 1/3 d'aubergines, béchamel, fromage râpé. This will ensure the moussaka … A classic Italian favorite featuring tender eggplant, a rich tomato sauce, and gooey, melted mozzarella. #chocolat If the top is browning too quickly, cover it with a piece of kitchen foil. My way is easier. And, it’s a lot less work than you may think. Spread the béchamel sauce over the meat and sprinkle the cheese on top. 15 min. Étaler comme vous pouvez le fromage blanc (dans tous les cas, il s'étale tout seul durant la cuisson). La béchamel ( allégée) Dans une petite casserole sur feu doux, faire blondir les 10 g de beurre, ajouter la maïzena et mélanger pour obtenir un appareil homogène. If you buy something through a link, I will earn a commission. Bechamel sauce is made from flour, milk, and butter – three things I have to avoid due to my food sensitivities. Add chicken; cook 5 minutes or until browned. This recipe is also a product of a bit of advance planning. Les badigeonner d'huile d'olive au pinceau, saler, poivrer. 4 parts. Repurpose Israeli salad and turn it into a full meal. Nos recettes, #Gratin Dauphinois Je vous conseille à tous de l'essayer, chez nous elle a été très appréciée car elle est vraiment savoureuse. Fewer calories, fat and carbs; more veggies and more taste => this light and easy moussaka recipe with cauliflower bechamel … Sprinkled with rosemary and topped with melted parmesan. Tuna Cannellini Bean Salad Recipe for One, Single Person Menu Planning Without Losing Your Mind or Budget, https://singleservingchef.com/moussaka-without-bechamel/, 12 thin slices eggplant (about half a small eggplant), generous grinding of pepper and salt to taste. Préchauffer le four à 220°C (thermostat 7-8). Moussaka légère et rapide sans béchamel. Make a quick salad or some rice and you have dinner. Back to the drawing board! 30 min. I have had this dish at Greek restaurants, but it never tastes quite like it’s supposed to, and if you try the Middle Eastern versions, they skip the béchamel altogether! Like nutmeg, cinnamon, ginger, and cloves it’s one of those warm/spicy ingredients that can add a little kick or a savory flavor depending on how you use it. Bake in a 160° C / 320° F fan oven (or 20° C / 70° F more for non fan) for about 40 minutes – until the top gets golden. Retrouvez Marmiton où que vous soyez en téléchargeant l'application, Tous droits réservés Marmiton.org - 1999-2020, Recrutement ● Mentions légales ● Conditions Générales d'Utilisation ● Vos questions ● FAQ ● Contact ● Politique de protection des données personnelles ● Politique de confidentialité ● Préférences cookies, Pour des milliers de cocktails : 1001cocktails.com, Selon nos informations, cette recette est compatible avec le régime suivant : sans gluten. la recette Moussaka légère sans béchamel ! Just take the dish out about fifteen or twenty minutes in advance so that it isn’t ice cold when you put it in the oven. This dish only takes about 20 minutes to make. Add the cooked meat mixture on top. La recette vient de Kaouther. Or, make it all ahead of time, up to the point of putting it in the oven. It’s great for mini-moussaka (like this recipe), mac and cheese, peach crumble, triple chocolate cake, brownies, or ginger pear bread. The trouble with cooking for one sometimes is that even if you make one serving you still have more ingredients left. The whole thing is then covered in a thick layer of bechamel sauce. Heat a little oil in a pan and saute the mince, onions, carrots and peppers. 5 ou 0. Cinnamon and nutmeg, a touch of garlic and onion, tender eggplant, and tomatoes make a rich, delicious moussaka without the heavy bechamel sauce. h4{color:#000}#zrdn-recipe-container ol.zrdn-bordered li:before, #poulet. L'essayer, c'est l'adopter! 4 votes. Put the dish in the toaster oven and bake for 15-20 minutes. 20 min. Dès que la béchamel … However, a little menu planning can go a long way toward fixing that problem. Les cuire à la vapeur (8 min environ). I just love moussaka, but the traditional version is just too much work for one serving. This blog earns money from affiliate links. Vous confirmez que cette photo n'est pas une photo de cuisine ou ne correspond pas à cette recette ? Arrêter le feu quand la béchamel épaissit. À accompagner de salade verte pour le supplément fraîcheur. [CDATA[*/#mc_embed_signup{background:#fff;clear:left;font:14px Noto Sans}
/*]]>*/, Single Serving Chef ● Delicious food for one person. Cooking Light this link opens in a new tab; #zrdn-recipe-container ul.zrdn-bordered li:before{border:2px Ingrédients (4 personnes) : 2 aubergines, 2 tomates, 2 courgettes... - Découvrez toutes nos idées de repas et recettes sur Cuisine Actuelle There’s Middle Eastern flavor from spicy/warm cinnamon and nutmeg, the bite of garlic and onion, tender eggplant, and tomatoes. Les placer sur une plaque de four, avec un papier de cuisson. Moussaka légère sans béchamel. Too much work and too many pots and pans to clean up. You can make this either with ground lamb or ground beef (whichever you prefer). Published 27 août 2018 at 1500 × 2250 in Moussaka légère sans béchamel Laisser un commentaire Annuler la réponse Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Moussaka légère (sans béchamel) Moussaka légère (sans béchamel) Plat. C'est la meilleure manière de ne rater aucun numéro, de faire des économies et de se régaler tous les deux mois :) En plus vous aurez accès à la version numérique pour lire vraiment partout. Ajouter les aubergines dans le faitout et mélanger délicatement. I’ve now used up the eggplant and the can of tomatoes. Just add eggplant, egg, and a pita. You could even make quiche or a mini-meatloaf in it. Required fields are marked *, /* Recettes > plat principal > plat unique > moussaka > Moussaka légère sans béchamel ! Ajouter la sauce tomate, la coriandre, l'ail écrasé et le persil, saler. For example, this recipe uses the rest of the eggplant from rosemary olive oil broiled eggplant and the remaining crushed tomatoes from tomato artichoke pasta sauce recipe from two weeks ago. Moussaka Without Bechamel Tools and Ingredients. Remove the eggplant, place on paper towels, and pat dry. This version uses more spices, has better flavor, and is much easier to put together. 560 Kcal (4.5/5 - 2 votes) 101; Ajouter à mon livre de recettes Envoyer cette recette à un ami Imprimer cette page. Spoon the bechamel on top and level. Cook for 10 minutes until the meat is browned. J’ai déjà sur mon blog une recette de moussaka, et une recette de moussaka avec des pommes de terre, si vous souhaitez jeter un coup d’œil. Dans un plat à gratin, disposer les dés d'aubergine. #Gateau au yaourt a{color:#f37226}#zrdn-recipe-container{border-width:1px}#zrdn-recipe-container{border-color:#000}#zrdn-recipe-container{border-radius:0px}. Add eggplant, bell pepper, onion, thyme, and garlic; cook 6 minutes. Voila! La meilleure recette d'On recycle le gigot : comme une moussaka, avec ou sans béchamel! Heat 2T of the olive oil in a frying pan large enough to hold the eggplant in one layer. Ingrédients pour 4 personnes de Moussaka légère sans béchamel : 1. Pour vous rapprocher de l’originale vous pouvez toujours réaliser une vraie béchamel , cuire vos aubergines dans une poêle à l’huile et ajouter quelques couches de pommes de terre. Then arrange the remaining eggplant on top. The dish goes in the oven, the microwave, or the broiler and it’s dishwasher safe too. Moussaka 'light' Une version de la moussaka légère et goûteuse ! Lavez les aubergines, enlevez leur pédoncule, et coupez-les en tranches dans le sens de la longueur (1 cm d'épaisseur). I use this dish all the time. Add the eggplant slices to the hot oil and cook for a minute on each side (it should be lightly colored, but not brown). Il … Allow to cook for 45mins before cutting. Comme une moussaka, avec ou sans béchamel. Recouvrir de bolognaise, puis des tranches d'aubergine et verser enfin la béchamel. OFFRE ABO Magazine : 1 an (6 numéros) + 1 sac à pain en coton à 19,90 € à découvrir ... Délayer de la Maïzena dans un peu de lait. ), and chicken. It’s sort of a cinnamony, clove, nutmeg taste. Recette Moussaka 'light' : découvrez les ingrédients, ustensiles et étapes de préparation. Bake for 30-40 mins or until the bechamel is golden and firm. #zrdn-recipe-container ol.zrdn-counter li:before, Drain from the oil and arrange in a deep tray. Add the potatoes, tomato juice and spices. Si on veut vraiment rester dans l’authenticité, pour cuisiner la moussaka grecque traditionnelle, Il faut s’y prendre à l’avance et commencer la préparation dès le matin pour une dégustation le soir. Peel the potatoes and cut them into thin slices. Sauvegarder et Ajouter à mon panier Dans un faitout faire revenir les oignons avec dans une cuillère d'huile d'olive puis ajouter la viande. Moussaka is made of thin pieces of fried potatoes and fried eggplant that are layered with meat sauce and topped with a custard-like, creamy and fluffy béchamel. Disposer les grandes tranches d'aubergines au fond du plat. Réserver. Finally, spread the béchamel on top evenly. Bake the moussaka for 30 minutes, or until bubbling. My cousin made this for me eons ago and I’ve been hooked ever since. Recette Moussaka sans béchamel. Despite the name, this isn’t a spice mixture; it’s from a berry. Du riz, de la semoule ou de la polenta accompagnent bien ce plat. Le dîner parfait pour se réchauffer ! First salt and fry the eggplant (or broil if you’d prefer), then cook the onion and garlic, add the meat, tomatoes, and seasoning, layer it all together and bake it. On est pas loin de la recette originale de la Moussaka grecque qui selon mes sources peut dans certains cas contenir des pommes de terre. Spread the sliced eggplant on a cutting board and sprinkle it with kosher salt. Add the garlic and cook another minute. OFFRE ABO Magazine : 1 an (6 numéros) + 1 sac à pain en coton à 19,90 € à découvrir, Politique de protection des données personnelles. Allspice is great for moussaka, and indispensable for meatballs, pies (pumpkin season is coming! Then, put the baking dish in the fridge, and cook it when you’re ready. Quick, slightly spicy, and served with a classic caprese salad of tomato, mozzarella, and basil.